Geen saai moment maar oren vragen om buitenspel

Passende choreografieen

De eerste van de reeks Summertime-concerten was vrijdagavond voor rekening van Big Bang! De eerste verrassing was de nieuwe dirigente: voor Tor-publiek geen onbekende, namelijk trompettiste Anne-Marie ten Heggeler. De bigband stond garant voor twee sets van elf stukken en begon voorbeeldig op tijd. Op decibellen was niet bezuinigd, maar dat werd al verraden door veelzeggende titels als Adrenaline Attack, Let’s get loud en Brass machine.

Wat voor het oor misschien iets teveel van het goede was, werd voor het oog ruimschoots gecompenseerd: aan presentatie was erg veel aandacht besteed. Vrijwel elk stuk had een passende choreografie, de instrumenten werden kwistig heen en weer bewogen en voor Big band jive gingen de bandleden zelfs in parade door de zaal. Ook gul was Big Bang met het toebedelen van soli: soms verdrongen zich zelfs twee solisten voor de microfoon. Dit betrof niet alleen instrumentale solomomenten voor leden van alle geledingen van het orkest, maar ook een vocale soliste mocht zich laten horen: Juliët Oude Avenhuis. Deze dame beschikt over voldoende volume en spirit om de stevige sound van Big Bang! het hoofd te bieden. Niet minder dan acht composities luisterde zij op met haar uiterst fraaie en veelzijdige stemgeluid.
Aan het spel van Big Bang en zeker het enthousiasme valt niets af te dingen. En toch vraag ik mij af of het geluid niet beter tot z’n recht komt op een buitenlocatie als de Houtmaat of bij het BAM-festival. Het eerste optreden zou al op 14 mei plaatsvinden, maar het BAM-festival ligt nog in de toekomst: zaterdag 20 mei. Buitenspel zal de trommelvliezen minder op de proef hoeven te stellen dan in een zaal met het beperkte kubieke meters als de Tor.