Twaalf jaar later staat ze weer op het podium van De Tor: zangeres Anne Chris. Samen met haar vaste band Daan Herweg, Kasper Kalf en Efraim Schulz Wackerbath weten ze er een afwisselende avond met swingende en gevoelige nummers van te maken. Ook komt er nieuw repertoire aan bod van het komende album, dat gepland staat voor voorjaar 2023, dus dit was alvast een mooi inkijkje.

De nummers van Anne Chris hebben vaak een persoonlijke aanleiding, zoals het gevoelige ‘Blue Coat’ dat gaat over geboorte en afscheid, over haar zoontje Kees die is vernoemd naar zijn opa. Anne Chris is duidelijk ontroerd na het zingen van dit speciale nummer.
Vervolgens wordt het vrolijke nummer met de onheilspellende titel ‘Titanic Ballroom’ ten gehore gebracht. Daarbij blijkt direct de veelzijdigheid van Chris’ stem. Deze eerder uitgebrachte single wordt energiek gespeeld met een belangrijke rol voor bassist Kasper Kalf.
Een van de oudste liedjes, geschreven in de studietijd van Chris, is het uptempo ‘Tomorrow is Today’ dat de stress en chaos uit die tijd beschrijft. Daan Herweg en invaller Efraim Schulz Wackerbath komen aan bod met beiden een ritmisch erg sterke solo. In het daaropvolgende ‘Flowing Freely’ heeft Schulz Wackerbath een hoofdrol op bekkens.

Na de pauze starten Herweg en Chris samen met het nummer ‘Linus Lost’. Het nummer gaat over verdwaald zijn in het leven. Het ingetogen samenspel zorgt voor rustige en zachte melodieën, wat een mooie sfeer creëert.
Na een verrassende uitvoering van ‘Stepping Out’ van Joe Jackson volgt het nummer ‘Forever Green’ waarin Kalf met een fraaie bassolo aan bod komt. Chris en Schulz Wackerbath genieten zichtbaar van het spelen van dit dromerige nummer. Daarna wordt het nieuwe nummer ‘Shadowlight’ pas voor de tweede keer live gespeeld. De brushes en mallets van Schulz Wackerbath zorgen voor een geheimzinnige sfeer.

Daaropvolgend vertelt Chris over haar jeugdheld Stevie Wonder. Het nummer ‘Free’ wordt op een geheel eigen manier gezongen en gespeeld. Chris begint het stuk alleen en vrij en wordt later aangevuld met een sterk samenhangende solo van Herweg. Ze genieten volop, zoals er ook in de zaal gebeurt. Dit vormt het hoogtepunt van de avond.
Met de knallende toegift ‘That’s all’ – “de standard waar we allemaal op wachtten,” aldus Chris – wordt de avond super afgesloten. Hopelijk hoeven we niet weer twaalf jaar te wachten op het volgende optreden van Anne Chris!

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Anne Chris & Band.
Bezetting: Anne Chris (zang), Daan Herweg (piano), Kasper Kalf (bas) en Efraim Schulz Wackerbath (drums). Programma: Verzameld eigen werk, standards en nieuw materiaal.