Evenementgegevens


Op Pinksterzondag 24 mei organiseren het Rabotheater Hengelo, Jazzpodium de Tor en de afdeling Jazz en Pop van ArtEZ (inderdaad, die opleiding waarvan zo’n beetje heel Twente vindt dat ‘ie gewoon in Enschede moet blijven) voor de 2e keer het Big Band Festival Hengelo. Overdag verzorgen maar liefst 9 groepen een optreden op het Schouwburgplein. ’s Avonds speelt in de grote zaal van het Rabotheater het wereldwijd gerenommeerde Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van niemand minder dan -onze- Rob Horsting.

Vanaf het terras genieten van gratis big band muziek

Eerste Pinksterdag kan het publiek overdag gratis genieten van diverse big bands op het Schouwburgplein in Hengelo. Speciaal voor het Big Band Festival wordt een uitgebreid terras klaargezet.

Programma podium Schouwburgplein

’s Avonds het Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Hoogtepunt van het festival is het optreden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw ’s avonds om 20:00 uur in de grote zaal van het Rabotheater. Het in 1996 opgerichte orkest speelt jaarlijks voor ruim 35.000 muziekliefhebbers. Behalve in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam -de thuisbasis van het orkest- is het Jazz Orchestra regelmatig te beluisteren op andere belangrijke podia in Nederland en daarbuiten, zoals Japan, Zuid-Afrika, Chili, Brazilië en Mexico.

De beste jazzmusici in één orkest

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw bestaat uit de meest prominente jazzmusici van Nederland en werkte samen met solisten van wereldformaat zoals Oleta Adams, Chick Corea, Trijntje Oosterhuis, Gregory Porter, Madeline Bell, Toots Thielemans, Berget Lewis, Caro Emerald en vele anderen. Het orkest werkt met verschillende dirigenten, in Hengelo staat het orkest onder leiding van de in Enschede woonachtige Rob Horsting.

 • Peter Beets: piano
 • Martijn van Iterson: jazzgitaar
 • Frans van Geest: contrabas
 • Marcel Serierse of Martijn Vink: drums
 • Joris Roelofs: altsaxofoon, sopraansaxofoon, klarinet, basklarinet en dwarsfluit
 • Jorg Kaaij: altsaxofoon, klarinet en dwarsfluit
 • Simon Rigter: tenorsaxofoon, dwarsfluit en altfluit
 • Sjoerd Dijkhuizen: tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet en sopraansaxofoon
 • Juan Martinez: baritonsaxofoon, klarinet, basklarinet
 • Jelle Schouten: trompet en bügel
 • Wim Both: trompet en bügel
 • Ruud Breuls: trompet en bügel
 • Jan van Duikeren: trompet en bügel
 • Jan Oosting: trombone
 • Bert Boeren: trombone
 • Martin van den Berg: bastrombone

Rob Horsting

Het orkest staat onder leiding van arrangeur/dirigent Rob Horsting. Geen onbekende in De Tor, als pianist en jarenlang als leider van de huis-bigband De Dual City Concert Band. Voor deze en vele andere orkesten van wereldfaam schreef hij menig arrangement. The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar ook voor tal van andere orkesten zoals het Orkest van het Oosten, Ifiamminghi, het NNO, het Rotterdam Filharmonisch, de Mariniers Kapel, de Luchtmacht Kapel maakten gebruik van zijn talent voor arrangeren.

Niet alleen deze orkesten maar ook vele artiesten van wereldfaam doen regelmatig een beroep op Rob’s arrangeerkwaliteiten. Van Toost Thielemans tot Trijntje Oosterhuis, van Chick Corea tot Deep Purple; als ze een goed swingend arrangement nodig hebben weten ze Rob te vinden.

Rob stond ook op de bok tijdens de opnamen van “The Inventors”, de eerste in eigen beheer uitgebrachte cd van het Metropole Orkest samen met The Ghost, the King and I. Op dat wonderschone album verfrissende uitvoeringen van composities van Bach, Debussy, Ravel en Rob van Bavel.

Kaarten reserveren voor het Jazz Orchestra

Overdag is de toegang tot het Big Band Festival gratis.

Kaarten voor het concert van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw om 20.00 uur in de grote zaal van het Rabotheater kosten € 17,50, inclusief garderobe en een drankje.

Kaarten bestellen kan aan de kassa van het Rabotheater of telefonisch via 074-255 6789 van maandag t/m zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur of via de website www.rabotheater.nl