Op 20 april was het 75 jaar geleden dat Billie Holiday het nummer Strange Fruit opnam. Strange Fruit betekent vreemde vrucht, vreemde oogst en een ieder die iets weet over Billie Holiday weet, dat met de titel gelynchte negers werden bedoeld. Verkracht, opgehangen, in brand gestoken. Het gebeurde in het zuiden van Amerika, nog geen eeuw geleden.

Wonderbaarlijk genoeg is het nummer geschreven door een blanke; onderwijzer Abel Meeropol en was bestemd voor zijn zingende echtgenote. Het valt niemand op, maar Meeropol meldt zich bij een nieuwe nachtclub, waar blank en zwart welkom zijn en door elkaar zitten.. Een revolutie.

De eigenaar zoekt een zangeres en huurt op advies een jonge zangeres in; Billie Holiday, 23 jaar. Toen al redelijk bekend, maar ook berucht. Provocerend, soms banaal, met een drugsgeschiedenis. Als het publiek een avond rumoerig blijft en – volgens haar – te weinig aandacht voor haar optreden heeft, draait ze zich om, tilt haar jurk op laat haar blote achterste zien. Ze heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Ze zingt het nummer niet echt, spreekt het eigenlijk, vertelt een verhaal. Het nummer krijgt een vaste plek in haar repertoire. Ze zal het altijd als laatste nummer zingen. Eén spotje, dat aan het eind van het optreden ook uitgaat en als het licht weer aangaat is ze weg.

Het nummer is veel gecoverd . Sting heeft het bijvoorbeeld gezongen bij een campagne van Amnesty International, maar dit is typisch een nummer waarvan de allereerste opname de standaardopname is geworden en nooit is geëvenaard.

Billie Holliday overlijdt in 1959 op 44-jarige leeftijd, na een leven vol controverses. Zo heeft ze samengewoond met een blanke vriendin; het werd haar door zwart en blank kwalijk genomen.

Ik vind Strange fruit niet haar mooiste nummer, dat is God Bless The Child. Het is wel haar meest indrukwekkende. Dat wilde ik even kwijt. Strange fruit, bitter crop, hanging in the trees.

Jan Visser

http://youtu.be/h4ZyuULy9zs