Rein de Graaff trio featuring Scott Hamilton

Rein de Graaff (piano), Marius Beets (bas) en Eric Ineke (drums) zijn goede bekenden in De Tor, die in verschillende ensembles een rol spelen.

Ook als trio hebben ze al een lange geschiedenis en dat is goed te horen bij het optreden met Scott Hamilton op tenorsax. Dit zijn stuk voor stuk topmuzikanten, die het met hun ogen dicht kunnen – maar niet met hun oren, want ze luisteren heel goed naar elkaar en zijn geweldig op elkaar ingespeeld. Dit swingt, hoor! Hamilton heeft een fantastische techniek en een fluwelen ‘touch’, die je meevoert met standards en verrassende bewerkingen van bestaande nummers.

Ze laten een mooie afwisseling horen van ballads en snellere stukken, waarbij Eric Ineke de enthousiaste motor is. Marius Beets is betrouwbaar als altijd en Rein de Graaff flegmatiek maar virtuoos. Erg mooi dat het trio niet alleen als begeleiding van Hamilton fungeert, maar zelf ook de ruimte neemt voor solo’s. Ineke spant natuurlijk de kroon met zijn opzwepende ritmes, maar ook Beets en De Graaff laten zich van hun beste kant horen. Erg speciaal vond ik de ‘dialogen’ tussen sax en drums, afgewisseld met piano en bas. Kortom, een heerlijke avond vol heerlijk herkenbare jazz.