Achter in de tweede helft van Friday Jazz Night 27/9/19 in De Tor.

Chris ‘Strak’ Strik

Drummer Chris Strik, met zijn stevige vierkante en vooral luide funky beat het muziek- en sfeerbeeld van de avond sterk bepalend, deed een solo. Ruim fortissimo dus ook weer. Maar gaandeweg begon hij zijn trommen in plaats van met de stokken, met zijn vingers te bespelen. Steeds zachter. Totdat het uiteindelijk stil viel. Totaal stil. Muisstil was het ineens in het volle en behoorlijk op temperatuur zijnde etablissement waar juist volop gedanst en geklapt werd. Heel bijzonder was dat, een drummer die de zaal helemaal stil krijgt. Dat hield spannend lang aan. Totdat Strik met luide knallen de draad weer oppakte. Een magisch momentje.

Een avond waarop de aanwezigen het zichtbaar naar de zin hadden. Het orgeltrio The Preacher Men onder leiding van saxofonist Efraïm Trujillo, organist Rob Mostert en als gezegd drummer Chris Strik. In de traditie van dit soort combo’s stevig swingende muziek. Tijdens de pauze ging dan ook een deel van het meubilair aan de kant zodat de liefhebbers – vooral ‘hebsters trouwens – nog beter aan hun blijdschap over het gebodene uiting konden geven. Ja, vanaf de eerste klap zat de stemming erin!

Efraïm Trujillo

Het trio speelde terecht natuurlijk de muziek van hun met de Edison publieksprijs 2019 bekroonde CD/LP ‘Blue’. Dat wou iedereen wel horen. Bluesy, funky, soulfull jazz, kortweg lekker vet werk.

Rob Mostert

De energieke Trujillo, op alt en tenor, haakte aan bij het idioom van spelers als Stanley Turrentine, Lou Donaldson en Groover Washington. Vooral meeslepende vrolijkheid.

Rob Mostert achter het Hammondorgel deed ten volle wat je in dit genre mag verwachten, lekker swingen, de vette geluidseffecten en verschillende mogelijkheden uit de onuitputtelijke klankenvoorraad van dit instrument benuttend.

Tot en met de gospelachtige toegift was het feest in De Tor. Groovy night in Enschede.