Vrijdag, 18 december: laatste concert van 2015.
Wat een feest! Op het podium de 18-persoonsformatie New Sound Jazz Machine.
Totaal
Vijf trompetten, vier trombones, vijf saxen (‘houten’) en een vierpersoons ritmesectie.Zilveren Tor
Lekker luid, maar een beste geluidsbalans, verzorgd door knoppenman Bas Ouwehand.
Hij kreeg deze avond vanwege zijn inzet voor de cultuur in Twente – en niet in de laatste plaats voor de Tor natuurlijk – het Zilveren Torretje. Welverdiend, Bas!

Terug naar de band.
We zijn in De Tor wel wat bigbands gewend, maar die NSJM is in dat rijtje toch wel een heel kek stelletje. Leuk om naar te kijken, op de één of andere manier is er veel te zien op het podium – ik schreef het al eerder: mijn luisterplezier lijdt er altijd toch wat onder als ik naar een stelletje sacherijnen moet zitten kijken. Nou, hier is dat echt anders – een relaxte presentatie en bovenal heel beste muziek.
koperNatuurlijk, de band telt prima muzikanten, maar het verschil wordt toch wel zeer gemaakt door de leuke composities en vooral ook door de frisse arrangementen. De man daarachter is (in deze band) bassist Joris Bolhaar. Bijna alle stukken zijn van zijn hand, en de arrangementen in elk geval. Vooral die laatste zijn oorspronkelijk en verrassend. Zonder gezocht over te komen. Integendeel, het klinkt allemaal heel natuurlijk en consistent.Ritme
Zes stukken voor de pauze. “How was your weekend” was een feature voor (onder andere) de bandleider zelf. Bassolo’s, zo zei hij in zijn aankondiging, zijn hèt moment voor het publiek om even bij te kletsen…, hoe was je weekend? Die waarschuwing kwam aan: hij kreeg alle aandacht. Bijzonder was ook “Sphere”, een stuk zonder strakke maatindeling maar met zeker een aangename cadens en lekker gitaarwerk van Rik Groenen.houtsectie Na de pauze weer zes stukken, met onder andere een reggae, aardig typerend voor de vrolijkheid van dit orkest.
En, aankoersend op het eind, nog twee kerststukken, de ene met zang van het voltallige koper en in de finale een overtuigende zangfeature door saxofoniste (fluitiste, klarinettiste) Nadya Bolhaar. De zuster van.Nadya
Veel van het vanavond gebodene is te horen op een binnenkort verschijnende eerste CD van de band. Heel benieuwd, want wat vanavond gespeeld werd was fris, gevarieerd, interessant tot de laatste minuut. Eigentijds en met flair, een bigband die in zijn tweejarig bestaan een beste reputatie begint op te bouwen. Dit was een heel lekker avondje (stampvolle) Tor. Bedankt dames en heren.
Die CD ga ik zeker kopen!