De nuchtere tukker Gerlo Hesselink is een bescheiden instrumentalist. Hoewel hij Toots Thielemans, Benny Golson, Randy Brecker en Deborah Brown begeleidde en al vele jaren in uiteen- lopende toporkesten de sterren van de hemel speelt als saxofonist en fluitist, heeft hij pas recentelijk zijn eerste ‘eigen’ cd uitgebracht: ‘Garden Of Stones’.

Hesselink laat zich van zijn meest lyrische kant horen en dat is een bijzonder plezierige. Naast vijf eigen nummers staan er op ‘Garden Of Stones’ com- posities van Dirk Balthaus, Henri Gerrits (actief met Hesselink in het Millennium Jazz Orchestra MJO), Keith Jarrett, Astor Piazzol- la en Enrico Pieranuzi. Hesselink droeg één stuk (‘Little big man’) op aan een van zijn leermeesters, de vorig jaar overleden altsaxofonist Willy van Diepen, met wie Hesselink mede jaren- lang de altsectie bemande in het MJO.

Op het album wordt Hesselink terzijde gestaan door ervaren mannen: Dirk Balthaus op piano, Johan Plomp op contrabas en Henk Zomer op drums. Hoewel onmiskenbaar modern en helemaal van deze tijd (met een ode aan Michael Brecker in het nummer ‘2 MB’) houden de vier het prettig qua tonaliteit. Geen gefreak en gescheur of nodeloze krachtpatserij, maar compact samenspel met heldere melodielijnen. Ook op sopraan weet Hesselink zijn toon warm te houden en dat is knap. Een waardi- ge eersteling met ruim voldoende inhoud en variatie.

Hans Invernizzi in Jazzflits

Bekijk een video over de cd: http://bit.ly/13SgqiT

20130908-213111.jpg