Vrijdag 15 maart 2013 – 21:00 uur

Trio Gorter, Coke & Bouwmeester

Een veelbelovend combo: Arjen Gorter heeft al een lange geschiedenis als bassist, onder andere in het Willem Breuker Kollektief, Leo Bouwmeester is op de piano actief in de lichte muziek en de jazz, en Alex Coke speelt fluiten en saxofoon in de meest uiteenlopende jazzgenres.

Ze staan zonder drums op het podium en dat is eigenlijk helemaal geen gemis. Af en toe stampt Coke zelf het ritme op de grond, maar de sound van Gorter en Bouwmeester is krachtig genoeg. Piano en bas vullen elkaar aan en wisselen elkaar mooi af: als de één soleert, beperkt de ander zich tot een subtiele begeleiding – en andersom. Coke swingt op de tenorsax de pan uit en staat er zelf ook bij te dansen. In een aantal stukken speelt hij dwarsfluit of basfluit, instrumenten die je in de jazz niet vaak tegenkomt.

De ritmes en melodielijnen zijn zeer eigenzinnig. Coke gaat met zijn solo’s soms lijnrecht tegen de begeleiding in en dat zorgt voor een complete luisterervaring. Herkenbaar is dan weer dat de meeste nummers op dezelfde manier zijn opgebouwd: de introductie waarin Coke het thema speelt en Gorter en Bouwmeester begeleiden, dan een uitwerking waarin piano en bas elkaar afwisselen en dan nog een gedeelte met z’n drieën. Ook herkenbaar is het tempo, dat vrij hoog ligt – in alle nummers. Alle drie de instrumenten spelen erg veel noten, zodat er weinig ‘wit’ in de muziek zit.

Kortom, een goed gevuld en enerverend concert. Jammer dat er maar zo weinig mensen in de zaal zaten.