45Year Fit for JazzHet eerste weekend van september 2015 opende Jazzpodium de Tor haar nieuwe concertseizoen, het 45ste, met een drietal prachtige concerten en een te gekke Jubelsessie.

Op vrijdag 4 september was het precies 45 jaar geleden dat het eerste jazzconcert werd georganiseerd door de Stichting Jazz in Enschede, de voorloper van Jazzpodium de Tor. Al die jaren was het karakterisieke pandje aan de Walstraat in Enschede het vaste onderkomen van deze jazzconcerten. Om dat te herdenken èn te vieren vond vrijdag de Jubelsessie plaats, met medewerking van Ewoud Huizing (oorspronkelijk lid van de toenmalige openingsact Some People), Ruud Ouwehand, Yonga Sun, Ineke Heijliger, Henk Bleumink, Rein de Roo, Addy Scheele, Michiel Buurse, Rob Horsting, Jan Wessels, Martin ter Haar en Daniël von Piekartz. Fantastische,sfeervolle avond en een fraai begin van het Jubeljaar.

Cubop City BigBand

Zaterdag 5 sept was het Tor-podium voor de Cubop City BigBand onder leiding van Lucas van Merwijk met een speciaal programma “The Latin side of EWF”, rondom het repertoire van de legendarisch funkband Earth Wind and Fire.

Ruud Ouwehand ontmoet…

Diezelfde avond ontmoette Ruud Ouwehand in het Vestzaktheater de Belgische accordionist Rony Verbiest en de Friese gitarist Durk Hijma. Waar in De Tor het dak eraf ging door de opzwepende klanken van Van Merwijk com suis, vond in het Vestzak een soms ontroerende, soms humoristische maar vooral verrassende muzikale ontmoeting plaats dat de aanwezigen nog heel lang zal bijblijven: wat een prachtconcert!

ZAPP 4 & Hermine Deurloo

Op zondagmiddag 6 sept betrad het strijkkwartet ZAPP 4 het podium, samen met Hermine Deurloo op chromatische mondharmonica. Wederom een prachtig concert waarin de musici bewezen dat jazz en klassiek prima samengaan en dat het geluid van de mondharmonica prachtig samensmelt met dat van een strijkensemble. Nu al legendarisch…

Kortom: het was een mooi begin van een prachtig (Jubel)jaar.