Evenementgegevens


Het Jazzorchstra of the Concertgebouw komt naar Enschede voor een gratis lunchconcert! Dirigent Rob Horsting en zijn mannen zouden het geweldig vinden als alle jazzvrienden van Twente die middag hun broodje komen eten bij “hun”concert. Wij ook…

Crossroads is de titel van de nieuwe dubbel LP (tevens dubbel cd) die het Jazz Orchestra of the Concertgebouw in oktober 2018 uit brengt. Het concept en idee van artistiek leider Juan Martinez laat zich het beste samenvatten als een internationaal perspectief op het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het heeft geleid tot een album waarin de musici van het orkest centraal staan en is uitgewerkt in nauwe samenwerking met chef-dirigent Dennis Mackrel (o.a. Count Basie Jazzorchestra, Vanguard Jazzorchestra, Dizzy Gillespie All Stars, McCoy Tyner, Maria Schneider) en arrangeur en co-dirigent Rob Horsting. Het is tevens het eerste album van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van beide dirigenten.

Na een serie tournees die het orkest in de afgelopen jaren naar China, Japan, Indonesië en Zuid- en Midden-Amerika hebben gebracht en de benoeming van Dennis Mackrel als chef-dirigent heeft het orkest, dat gezien wordt als ‘the leading jazzorchestra from the Netherlands’ zijn artistieke horizon aanmerkelijk verbreed en zijn de ambities verder verhoogd.

Internationale top arrangeurs als Michael Abene (VS), Ed Partyka (D), Vellu Halkosalmi (Fin), Dennis Mackrel (VS), Rob Horsting (NL) en oprichter Henk Meutgeert (NL) zijn gevraagd om composities van orkestleden Joris Roelofs, Martijn van Iterson, Rob Horsting, Ilja Reijngoud, Simon Rigter, Jorg Kaaij en Rob Horsting te bewerken: allen orkestmusici met internationale erkenning, zowel als solist maar ook als componist.

Waar de composities vanuit een sterk persoonlijk perspectief in gaan op nieuwe ontwikkelingen in jazz en andere verwante hedendaagse muziekstromingen, hebben de arrangeurs de grenzen van het idioom van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw flink opgerekt met avontuurlijke instrumentatie, uitdagende harmonieën, verrassend contrapunt en veel ruimte voor improvisatie. De eerste try-outs van het Crossroads vonden plaats, geheel in de gedachte van Crossroads, in een serie concerten in de JZ-Club in Shanghai, de belangrijkste jazz hot-spot van China.

Het idioom van het orkest is gebaseerd op de jazz van de tweede helft van de 20e eeuw en onderscheidt zich door een rijke blazersklank, scherpe timing en spannende muzikale interactie tussen de verschillende musici en secties. Het orkest, opgericht door Bird Award en Concertgebouw Jazz Award winnaar Henk Meutgeert, bestaat uit een selectie van de beste Nederlandse jazzmusici en is stevig geworteld in de Nederlandse bigband-traditie, waarin het tevens een prominente plek inneemt. Orkesten als de Skymasters, Boy’s Bigband, Willem Breuker Kollektief en het ICP zijn belangrijke inspiratoren geweest. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voerde, naast werk van Meutgeert ook werk uit van Nederlandse arrangeurs als Rob Pronk, Frans Elsen, Jerry van Rooyen en Boy Edgar en werkte samen met Nederlandse componisten als Misha Mengelberg, Willem Breuker en Theo Loevendie.

Het orkest ziet het als zijn taak het culturele erfgoed van bijna een eeuw Nederlandse jazz voor grote bezetting toegankelijk te maken voor nieuwe generaties en verder te ontwikkelen, onder meer door nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met telkens nieuwe generaties (jazz) musici.

Met de komst van Mackrel profileert het orkest zich daarnaast nog sterker internationaal en gaat het samenwerkingen aan met internationale festivals en solisten als José James, Christian Scott, Kurt Elling, Patti Austin en Dr. Lonnie Smith.

De gratis te bezoeken lunchconcerten zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met verschillende muziekgenres.
Studenten (onder andere masterstudenten) van ArtEZ en Codart en jonge talentvolle musici zorgen samen voor een gevarieerd programma, van kamermuziek tot jazz. Lunchen kan natuurlijk ook. In het Muziekcentrum zijn soep en broodjes tegen betaling verkrijgbaar. De concerten duren ongeveer een uur en starten om 12.30 uur. U hoeft zich van tevoren niet aan te melden voor de lunchconcerten.

Lunchconcerten donderdag: ingang Muziekcentrum Noorderhagen 27, Enschede

Artistiek leider: Juan Martinez | Dirigenten: Dennis Mackrel en Rob Horsting | Saxen: Joris Roelofs (lead), Jorg Kaaij, Simon Rigter, Sjoerd Dijkhuizen en Juan Martinez | Trompetten: Jelle Schouten (lead), Wim Both, Ruud Breuls en Jan van Duikeren | Trombones: Jan Oosting (lead), Ilja Reijngoud, Bert Boeren, Martin van den Berg | Ritmesectie: Martijn van Iterson (gitaar), Hans Vroomans (piano), Frans van Geest (bass), Martijn Vink (drums) en Marcel Serierse (drums)