Rust in vrede, in je mooie dissonante akkoorden en je tegendraadse melodieën. Misha Mengelberg. Misha Mengelberg, misschien wel de grootste dwarsligger uit de Nederlandse Jazztraditie. Deze milde en vriendelijke man werd gisteren in Jazzpodium De Tor in Enschede op waardige wijze herdacht door Willem Habers. Hulde hiervoor. 

Ergens in de jaren tachtig speelde Misha op een oude krakkemikkige piano in De Tor. Jan Wolkers had in Enschede een lezing over kunst gegeven en kwam nog even in De Tor. Hij noemde Misha Mengelberg Misha Engelberg. Engelen moeten vleugels hebben volgens Wolkers en hij doneerde ter plekke 1000 gulden voor het oprichten van een vleugelfonds. De vleugel is er gekomen.

Ergens in de jaren tachtig speelde Misha Mengelberg met Han Bennink in Het Bolwerk, ook in Enschede. Bennink begon alvast te drummen. Misha zat met ons aan de bar te roken en te roeren in zijn kop koffie. Terwijl Han Bennink aan het drummen was vertelde Misha over zijn tijd als leraar op het Twents conservatorium. Na tien minuten zei hij dat hij maar eens mee ging spelen omdat volgens hem Han Bennink al was begonnen. Hij stond hij op, liep op zijn karakteristieke wijze, krom voorover met sigaret op de lip en een kop koffie in zijn hand naar de piano en begon volledig tegen het ritme van Han Bennink in, een soort Charlie Chaplin slapstick melodietje te spelen. Onvergetelijk.

Deze vriendelijke, beminnelijke en intelligente man zette je altijd op het verkeerde been. Dit soort muzikale vrijdenkers mogen eigenlijk niet sterven. Ze zijn de smeerolie in onze samenleving.

Bennie Waanders